Stringaus tutoriaaliOkei, elikkä kyseessähän on nuken kokoamis -tutoriaali. Tämän operaation voi tietenkin tehdä kymmenellä eri tavalla, mutta tässä on omani. Mallina toimii Lutsin CP Delf poikakroppa +Elysium Lud pää, mutta kokoan kaikki nukkeni tähän tyyliin. Uusilla nukeilla tosin voi olla kaulamekanismeja tmv, mutta eiköhän tämä ole kuitenkin aika yleispätevä.

Älkää ihmetelkö mitä tuolla nuken nivelissä on. Olen suedannut sitä sekä kuumaliimalla, että nahalla.

Aloitetaan siis:

Uhri ja tarvikkeet.

Käytän apuna samanlaista narua, kuin millä nuket on kasattu (omani tosin on hieman ohuempaa ja olen polttanut kärjet niin ettei se lähde purkaantumaan). Mikä tahansa käsille ystävällinen ja tarpeeksi pitkä naru käy tietysti. Muina apuvälineina on pari sivellintä ja mustekynän varsi (jota en tullutkaan tarvinneeks, mutta siinä olisi sopivan tetävä kärki, joka on helppo työntää kireän narun väliin).


1. vaihe: Nuken purkaminen

Käsistä on hyvä aloittaa. Vetäise kättä reippaasti niin, että naru tulee näkyviin.

Ota narusta kiinni ja irrota käden koukku siitä.
Jos nukke on niin kireällä, ettet saa vedettyä narua ulos niin paljoa että saisit otettua siitä kiinni, venytä naru esille ja työnnä sen väliin kestävä kynä/sivellin/mikä tahansa tikku ja keplottele koukku sitten irti.

Ja älkää muuten missään nimessä alkako värkkimään nuken kanssa jos teillä on kynsilakkaa (tehkää niin kuin sanon, älkääkä niin kuin teen :D). Ellette sitten halua, että nukkeen ilmestyy mysteerisiä viivoja, jotka ei meinaa lähteä pois millään ilveellä.

No niin. Kun koukku on saatu irti, voit päästää narun pakoon.
Tee sama myös toiselle kädelle.

Huom. Jos haluat vaan kiristää nuken jalkoja yms. Käsiä ei tarvitse (eikä kannata) irroittaa ollenkaan.

Sama operaatio pätee jalkoihin. Ne voi olla kiinni metallisella koukulla tai sitten naru on kiinnitetty resiiniseen koukkuun. Se irtoaa joka tapauksessa yleensä yhtä helposti tai helpomminkin kuin kädet.

Kun kädet ja jalat on auki, nukke on helppo purkaa ja narut vetää pois.

Kuvan lyhyin naru oli käsissä ja kaksi pidempää muualla vartalossa. Yleensä nukeilla on vain yksi iso naru torsonsa ja jalkojensa sisällä joka on solmittu yhdelle solmulle, mutta (ainakin minun) Delf -kropassani oli kaksi narua saapueassaan.

2. vaihe: Nuken kokoaminen

Jos nukke tarvitsee kiristämistä/löysyttämistä, tee se nyt ennen kuin alat kokoamaan. (Duh.)
 

Nyt otetaan käyttöön kokoamisnaru (juu, kutsun sitä nyt niin kun en keksinyt muutakaan). Työnnä  se toisesta olkapäästä sisään ja torson alapäästä ulos.

Pujota se käsissä käytettävän narun sisältä...

Ja sitten samaa kautta takaisin.

Sitten tee sama toiselle puolelle. Tarkkaile naruja nuken sisällä ja varo, ettei ne mene solmuun keskenään, muuten niitä voi olla vähän hankala vetää paikoilleen.

Pidä myös kiinni käsien narusta kun vedät sen paikoilleen, koska se on vain yksi naru joka on solmittu lenkille ja se yrittää yleensä mennä sotkuun.

Kun narut on selvitetty, vedä ne paikoilleen.

Käsinarun pitäisi näyttää suurinpiirtein tältä. Katso, että se on yhtä paljon ulkona kummaltakin puollelta, ja että solmu on suurinpiirtein keskellä.

Nyt ota taas kokoamisnaru ja pujota se käsivarsien läpi. (+olkapalan tai spesiaalien kyynärpää nivelten, jos nukellasi on sellaisia).

Laita se vielä käsinarun läpi...

...ja palauta se takaisin samaa reittiä.

Tee sama myös toiselle käsivarrelle ja tulos on tämä:

Tässä vaiheessa pujota olkapäänivelet ensiksi käsinaruihin.

Ja sitten ylemmät käsivarret. Katso tässä vaiheessa, että naru on yhtä pitkällä kummallakin puolella.
Olen huomannut että paras kireys on yleensä sellainen, että käsinarut näkyvät ylemmistä käsivarsista jonkin verran (mutta se riippuu myös siitä minkä paksuista narua käyttää).

Nonniin, tässä on oma (hieno) systeemini. x'D Pidän käsivarsista kiinni varpaillani ja vedän narut ranteisiin. xD

Tässä vaiheessa on helppo pujottaa kädet takaisin paikoilleen jos ne on koukuilla kiinni ja jos voimat vaan riittää pitelemään narua venytettynä.

Jos naru on kamalan triukka tai koukkujen pujottaminen ei onnistu jostain muusta syystä, laita sivellin/kynä/keppi pitämään narua paikoillaan.

Pujota koukku sitten paikalleen ja vedä sivellin/kynä pois. Ja tee sama toiselle kädelle.

Ensimmäinen (ja minusta rasittavin) osa kokoamisesta on nyt valmis.

Nyt siirrytään nuken muuhun vartaloon ja tähän on taas kymmeniä erilaisia kokoamismetodeja. Jotkut kokoavat jaloista ylöspäin, mutta minä aloitan ylhäältä ja operoin alas. Olen tullut siihen tulokseen, että se on itselleni melkein helpompaa, mutta kannattaa tehdä niin kuin itse parhaaksi näkee.

Lutsin kropassa on siis kaksi narua. Suurimmassa osassa omista nukeistani on käytössä vain yksi naru joka on solmittu lenkille, mutta tulos on kuitenkin lähestulkoon sama. Kahden narun kanssa toinen jalka ei ainakaan jää löysemmäksi kuin toinen.

Itse jätän yleensä solmun/solmut nuken torson sisään sen sijaan, että laittaisin sen/ne pään sisälle, koska siellä solmu on yleensä tiellä ja saattaa siirtää silmiä kun päätä kääntää.

Elikkä, pujota kokoamisnaru läpi jostain kohti nuken narua, niin että solmu(t) on suhteellisen lähellä pujotus kohtaa.

Operoi kokoamisnaru nuken ylätorson läpi ja ulos kaulasta. Katso myös, että sen molemmat päät menee samalta puolelta käsien narua, koska jos ne menee sen kumminkin puolin et saa vedettyä narua ulos kaulasta.

Kun kokoamisnaru on työnnetty kaulan läpi, ota nuken naru(i)sta kiinni ja pidä solmu(t) paikallaan vetäessäsi naru paikalleen. Itse pidän torsoa yleensä paikallani vielä jalalla, ettei se liiku pitkin poikin. (Tartten tähän kahta kättä ja yhtä jalkaa, joten on varmaan ymmärrettävää, ettei siitä ole kuvaa, yes?)

Kun narun päät on vedetty näkyville, voit nuken pään tyypistä riippuen joko kiinnittää S-koukun kaulan päähän tai koko pään paikalleen.

Jos haluat narun solmun nuken pään sisään, ne pitää pujottaa pään läpi ja siitä alaspäin torsoon (eli juuri päin vastoin kuin tässä). Jos nukella on kaulamekanismi, niin se laitetaan paikoilleen ja narut vedetään alaspäin. Vaihtoehtoja löytyy.

Nukeilla on siis muutamia eri tyyppisiä päämekanismeja ja nykyään taitaa olla yleisintä, että siinä on leveä lovi, jotta S-koukun saa pujotettua siitä läpi ja toinen johon sen saa asetettua. Tällöin päälaki kiinnittyy usein magneeteilla. Vanhemmilla nukeilla koukku pitää kiinnittää nuken päälakeen ja siksi pää pitää laittaa paikalleen jo kokoamisvaiheessa. Vanhemmille nukeille saa myös ostettua kaulapaloja, joihin S-koukun saa kiinnitettyä, ilman että se pitää laittaa nuken päälakeen kiinni.

(Ise en kyllä tee niin vanhemmille nukeille, koska niiden päässä ei aina ole tilaa sille, että koukku heiluu siellä missään kaulapalassa -ja joskus pään liikkuvuuskin huononee siitä.)

Esimerkin vuoksi asetan pään paikalleen tässä vaiheessa, vaikka siihen ei olisi vielä tarvetta tämän nuken kanssa.

Narut vedetään nuken pään sisälle.

(Osaan taas tarkentaa ^^;)

Ja S-koukku asetetaan sille tarkoitettuun loveen.
Pään saisi tässä vaiheessa helposti irrotettua nostamalla S-koukkua hieman ja kääntämällä sitä 90 astetta sivulle, jolloin se liukuisi paikaltaan nuken kaula-aukolle ja jäisi siihen (kunhan koukku vaan on riittävän iso).

Tässä päässä ei ole magneetteja pitämässä sitä paikoillaan ja päälaessa on resiininen koukku S-koukkua varten, mutta koska siiä on myös lovi koukulle, olen tehnyt päälaelle omanlaisen kiinnitysmekanismin:
Päälaen resiinikoukussa on samanlaista ohuttaa nauhaa, kuin mitä käytän apuna kokoamisessa. (tavallinen kuminauhakin kävisi)
Pujotan sen koukkuun
Ja kierrän päälakea, että se kiristyisi, jonka jälkeen se asettuu nätisti paikalleen.

^ esimerkki nukesta, jonka S-koukku on päälaessa kiinni.
Tämmöisen nuken koukku kannattaa kiinnittää päälakeen heti ensimmäisenä kun alkaa kokoamaan nuken torsoa ja jalkoja.

Mutta takaisin kokoamiseen:

Naru(t) pilkottaa nyt ylätorsosta ja kannattaa tarkastaa, että se on sen verran kireällä päässä/kaulassa, ettei naru lähde karkuun S-koukusta kun alat hommimaan jalkojen kanssa.

Kokoamisnaru pujotetaan alemman torsopalan läpi ja nuken naru napataan mukaan.

Toiselle puolelle tehdään sama. Ja taas kannattaa katsoa, ettei narut ole sikin sokin nuken sisällä, koska niitä on muuten vaikea vetää paikoilleen.

Kun narut on vedetty alemman torson läpi, kokoamisnaru pujotetaan käsien tapaan koko jalan (mukaanlukien mahdollisen nilkkapallon) läpi ja nuken naru koukataan mukaan.

Ja sitten se vedetään takaisin, minkä jälkeen sama tehdään toiselle jalalle.

Tässä vaiheessa nukkea voisi ottaa (omalla tyylilläni) varpailla nilkoista kiinni tai vaikka istua nuken pohkeiden päälle ja vetää narut jaloista läpi.

Jos nuken sisällä on vain yksi naru, molemmat jalat kannattaa vetää yhtä aikaa läpi, ettei toisesta puolesta tule löysempää kuin toisesta. Jos nuken sisällä on kuitenkin kaksi narua (niin kuin minulla), voi ihan hyvin vetää nuken kokoon jalka kerrallaan.

Jos nukke on kuitenkin liian tiukka siihen, että narun vetäisi kerralla läpi, kannattaa ensiksi vetää narut polviin asti...

Ja laittaa ne kiinni kynillä tms.

Jonka jälkeen ne voi sitten taas vetää loppuun asti. Tässä vaiheessa jalat voisi jo kiinnittää paikoilleen, mutta kannattaa tosiaan käyttää apuvälineitä, jos se tuntuu vaikealta.

Nukke on aivan liian löysällä jos tässä operaatiossa ei tarvitse käyttää kamalasti voimaa. Suhteellisen sopivasti kiristetty nukke on sellainen (mikä taas riippuu omasta mieltymyksestä), jonka narut tulevat esille sen verran, että jalat saa kiinnitettyä niihin helposti. Jos taas nukke tuntuu löysältä vaikka jalkojen kiinnittäminen on ollut yksi tuskien taival, voi olla että nuken sisällä oleva naru on liian ohutta, tai sitten se on jo niin vanha ja venynyt, ettei se veny kunnolla. Kannattaa hankkia uusi naru.

No niin, elikkä naru on taas operaation helpottamiseksi lukittu siveltimen avulla paikalleen, niin, että toisen jalan saa kiinnitettyä helpommin:

Tämä on kaikkein helpointa, jos narusta saa sen verran hyvin kiinni, että se jää löysälle lenkille.

Sitten jalka on helppo laittaa paikalleen.

Jonka jälkeen voi siirtyä toiseen jalkaan. Ota sivellin pois paikaltaan ja venytä narua.

Ja pujota jalka paikalleen.

(Ja kuten sanoin, älkää käyttäkö kynsilakkaa. Nätti tuo punainen jälki tuossa resiinikoukussa.)

Ja tadaah~
Herra on taas koossa! \o/